Campania 2%

Hotaraste ce sa faca statul cu banii tai !
Directioneaza 2% din impozitul pe venit catre proiectul asociatia Peluza Catalin Hildan Dinamo.

Campania pentru anul fiscal 2014

Ce este “sistemul 2%” ?

Fiecare cetatean care castiga un venit plateste statului un impozit. Din aceste impozite, statul finanteaza servicii si lucrari publice. Armata, politia, jandarmeria, functionarii publici, demnitarii, toti sunt platiti din impozitele noastre. Probabil ca te-ai gandit de multe ori ca banii pe care ti ia statul prin impozite (si nu sunt bani putini!) nu sunt administrati cum trebuie. Si ai dreptate! Chiar si statul a sfarsit prin a recunoaste acest lucru si dupa multe tergiversari a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita 2%.

Potrivit acestei prevederi, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate nonprofit (organizatie non-guvernamentala, asociatie sau fundatie). Procedura este enuntata in art. 57 si 84 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si este detaliata in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 185/15.02.2007. Se poate spune ca 2% este o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sectorul non-profit. Practic, cetateanul dicteaza statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau. Sistemul 2% functioneaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est.

Ce nu este “sistemul 2%” ?

Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie.

Aceasta suma nu reprezinta o cota parte din pensia privata obligatorie, si nu are nici o legatura cu aceasta.

Directionarea a 2% din acest impozit nu presupune nici o cheltuiala din partea cetateanului si nici nu afecteaza alte contributii ale acestuia.

Aceasta suma reprezinta, o fractiune din impozitul pe care il platesti statului in fiecare an.

Aceasta suma de 2% din impozitul platit statului este directionata de catre stat din banii incasati de la cetatean catre organizatia non-guvernamentala, asociatia sau fundatia pentru care acesta a optat.

Diferenta este ca de acum poti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma, in loc sa ii lasi integral statului ai posibilitatea sa directionezi 2% din suma catre o organizatie non-guvernamentala, o asociatie sau fundatie pe care vrei sa o sprijini.

Daca intentionezi sa directionezi 2% din impozitul tau catre o entitate non-profit dar nu te-ai decis care va fi aceasta, iti sugeram sa alegi ASOCIATIA PELUZA CĂTĂLIN HÎLDAN DINAMO.

De ce este prevederea “2%” importanta pentru asociatia Peluza Catalin Hildan Dinamo ?

Asociatia Peluza Catalin Hîldan Dinamo isi propune sa refaca spiritul peluzei dinamoviste iar pentru ca independenta acesteia sa nu fie pusa sub semnul intrebarii si pentru ca singura noastra raspundere sa fie in fata voastra, a suporterilor dinamovisti, apelam la sprijinul vostru.

La sfarsitul anului, in luna decembrie, cand statul va repartiza acesti bani asociatiei noastre, vom face publica atat aceasta suma cat si cheltuielile.

Cum sa procedezi ?

Daca te-ai hotarat sa alegi ca beneficiar Asociatia Peluza Cătălin Hîldan Dinamo, noteaza datele de identificare:

Denumire entitate non-profit: ASOCIATIA PELUZA CĂTĂLIN HÎLDAN DINAMO

Cod de identificare fiscala al entitatii non-profit: 28211334

Cont bancar IBAN: RO13BTRL04701205281428XX

a. Daca anul trecut ai avut venituri DOAR DIN SALARIU:

Completeaza Cererea 230, “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual” pe care o gasesti alaturat – sau pe site-ul Ministerului Finantelor.

Trebuie să completezi datele personale de la Capitolul I, iar jos semnatura si data. Atat!

La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii. Formularul si copia Fisei Fiscale se depun direct la Administratia Financiara de care apartii sau se trimit prin posta, cu scrisoare recomandata. Data limita a depunerii / trimiterii este 15 mai 2015 (data depunerii sau a postei)!

b. Daca anul trecut ai avut venituri din alte surse sau numai venituri din alte surse (activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, etc):

Completeaza Declaratia 200, “Declaratie speciala privind veniturile realizate” (ar trebui sa o primesti acasa; daca nu s-a intamplat, o gasesti alaturata). Completeaza obligatiile legale ce iti revin.

La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii. Trimiterea / depunerea se face ca la punctul a.

Asta-i tot! De-acum poti avea multumirea ca macar o mica parte din bugetul statului va ajunge acolo unde doresti tu!

Informeaza-ti si prietenii in legatura cu posibilitatea de a directiona 2% din impozitul pe venit incasat de catre stat către asociatia noastră !

Nr Vizualizari : 28929